Den Norske Sotozen Buddhistorden

Vintersolverv, julefeiring og buddhisme

Da er det igjen den tiden på året hvor vi får spørsmål om buddhister feirer jul. Det er flere måter å feire eller markere julen på. I norrøn tid lyste man julefreden rundt vintersolverv, for da skulle alle forberedelser være ferdige til Jul. I følge Gulatingsloven som stammer fra før år 900 var det påbudt å brygge juleøl, ellers ble man bøtelagt. I dag er «Christmas» for kristne en sentral feiring av Jesu fødsel og har naturligvis ingenting i buddhistisk praksis å gjøre. Som buddhister er vi frie og ikke begrenset til egne høytider. For mange norske buddhister er Jul en viktig familietradisjon med mat og drikke. Som vi ser av et lite utdrag av Buddhas siste tale er «Takknemlighet» og å avstå fra «å fråtse» og skal vi legge til «å kaste mat» viktige påminnelser.

PS. Dekorasjonen i vinduet:
Stjernen symboliserer stjernen som den kommende Buddha så på himmelen natten han våknet, granbaret symboliserer treet han satt under og de tre kulene er buddhismens «De tre juveler – Buddha, Dharma, Sangha».
Et utdrag av Buddhas siste tale:

«Den som ærer lærens edle bud og forskrifter skal ikke fortapes i grådig kjøp og salg av dyr og land og eiendom med leieboere og tjenere. Sky de frøene som plantes av begjæret etter gods og gull som om de var ild. Dere skal heller ikke felle skog eller dyrke marken bare for vinnings skyld. Avstå fra å lage medisiner med tanke på å bli rik. Og bruk likeså ikke deres tid på å spå i stjerner, kalendere og tegn for å vinne på det. Spekuler ikke for vinnings skyld, for det ikke er av det gode. Den som vil leve et ærverdig liv, må spise til faste tider og vise takknemlighet. Avstå fra å søke lykke i gods og gull, og spring ikke andres ærend.»
«Når dere mottar mat og drikke, så se på dette som en medisin for kropp og sinn. Spis verken mer heller mindre enn dere trenger, og ikke la dere styre av det dere måtte foretrekke eller mislike. Motta nok til å bevare egen helse, slik at dere unngår å sulte og tørste, akkurat som en bie høster nektar fra en blomst uten å forstyrre den. Motta så med glede dagens almisse, men aldri krev og aldri utnytt givers godhet, slik som en bonde aldri krever mer av sin okse enn det som behøves til arbeidet.»

En riktig god Jul fra alle oss i DNSB.

Telefon Ordenskontoret: 38 62 60 38 • Mobil: 908 58 838 • Postboks 794 - 4666 Kristiansand • Org.nr. 987 918 284