Den Norske Sotozen Buddhistorden

Kjære alle kvinner og buddhistiske medsøstre

Gratulerer med dagen i dag 8. mars. Vårt tempel og vår orden slår i dag et slag for den internasjonale kvinnedagen. Det er som kjent vanskelig å være profet i eget land og til tross for at Buddha var en av menneskehetens første likestillingsforkjempere, ligger hans fødeland India 2500 år etter hans død, dessverre ennå langt etter i denne kampen. Kvinnen var et offer for en kultur hvor hun var mannens eiendom og hvor tvangsekteskap, barneekteskap og sosial kontroll var deres lodd i livet. At vi mennesker lærer lite av vår historie er en annen kjent sak, og jeg tviler på at Buddha er særlig stolt over dagens indiske gutter og menn som driver organiserte gruppevoldtekter og utfører syreangrep mot jenter og kvinner som sier «nei» og vil gjøre egne valg i livet.

Som zenbuddhistisk nonne vet jeg at i mange buddhistiske tradisjoner, som også den katolske kirke som jeg selv har vært en del av, betraktes nonnene som annenrangs religiøse. Både innenfor de teoretiske studier og som praktiserende religiøse, er det munkene og presteskapet som utgjør den øverste autoriteten. Jeg har stor respekt for den Norske kirke som i dag har anerkjent kvinnen som likeverdig og flyttet de fra bakerste kirkebenk frem til alteret og rollen som prester og biskoper.
Jeg valgte Sotozen orden blant annet fordi den også har tatt et oppgjør med denne diskrimineringen på grunnlag av kjønn. Det er mange som blir overrasket når de skjønner at både munker og nonner må barbere sitt hode. Dette er en tradisjon fra da Buddha ordinerte den første kvinne, sin fostermor og tante Mahapajapati. Buddha levnet ingen tvil om at både menn og kvinner kunne nå Nirvana og at deres iboende Buddha-natur ikke var begrenset av kjønn. Det var ingen enkel prosess på den tiden heller, men sterke, kloke kvinner konfronterte Buddha og ba ham om å ordinere kvinner dersom han oppriktig mente det ikke var noen forskjell mellom dem. Og slik ble det.

Det kan virke som det sitter noe lenger inne for kvinner enn for menn å barbere sitt hode, men så er det jo nettopp dette likestilling handler om. De samme regler, de samme klærne, den samme utdanning og de samme pliktene.
I styret i Den norske sotozen orden sitter flere kvinner enn menn. I styret for Sotozen Stiftelsen er andelen kvinner og menn like store.
Som den første kvinnelige zenbuddhistpresten i Norge håper jeg at det vil inspirere andre nonner i egen som i andre tradisjoner.

Vennlig hilsen søster Anjun
Prest ved Bugaku Zentempel i Kristiansand

Telefon Ordenskontoret: 38 62 60 38 • Mobil: 908 58 838 • Postboks 794 - 4666 Kristiansand • Org.nr. 987 918 284