Den Norske Sotozen Buddhistorden

La oss heller kjempe de viktige kampene

En ny debatt om burkinien bare viser hvor endeløst intolerant og selvgode vi har blitt. Det er paradoksalt hvordan vi slår oss på brystet og forteller om de tøffe vikingene vi stammer fra, men er livredde for muslimske kvinner som føler at den vestlige bikinien er litt liten. Karl I Hagen bruker også denne anledningen til å fremme sine «norske kristne verdier» og raser igjen. Han sier at de som kommer hit til oss må rette seg etter norsk skikk og bruk. Ja, litt sånn som nordmenn har utvist den «største respekt» i deres misjonsarbeid i Asia og Afrika. Jeg husker godt hvordan vi som barn fikk beskrevet deres lange tradisjoner, skikk og bruk med svært lite flatterende karakteristikker. Det var muligens ment å være opplysende og oppdragende, men i virkeligheten og i retrospekt kun et resultat av en organisert intoleranse og selvgodhet.

Vi glemmer fort vår egen historie. Sent på 1800-tallet badet damene med store deler av kroppen dekket til. Ankler og ben skulle ikke vises og ble dekket med mørke heldekkende strømper. På begynnelsen av 1900-tallet fjernet de strømpene, men brukte noe som het strandpyjamas. Lange kjoler med stramme hatter ble benyttet ved bading. Dette som vel er god gammeldags norsk skikk og bruk, skulle endre seg da bikinien ble introdusert. Bikinien skjulte så lite av kvinnekroppen at selv paven i Roma reagerte.

Personlig skal jeg være ærlig å si at jeg ikke er særlig fan av niqab og burka, og av samme grunn som jeg finner det vanskelig å føre en hyggelig samtale med en etnisk nordmann iført helhjelm.
Buddha advarte sine munker og nonner om å kaste bort tiden med meningsløst prat og diskusjon. Og kanskje var det debatter som dette han siktet til. Buddha advarte mot å plage andre og bruke stygge ord og oppfordret oss til å vokte vår munn. I Dhammapada sier Buddha i versene 131-134:

De som søker sin egen lykke ved å skade andre som også ønsker å bli lykkelige, han vil ikke noen sinne finne lykken.

Den som søker sin egen lykke ved å unngå å skade andre som også ønsker å bli lykkelige, han vil alltid finne lykken.

Ikke tal i krenkende ord, for slike ord kan du fort få tilbake. Ondsinnet tale fører lidelse med seg, gjengjeldelse er unngåelig.

Om du kan forholde deg stille og fredelig som en ødelagt bjelle ikke lenger lager lyd, da vil du i sannhet nå den hinsidige visdom, for du har all forargelse utslettet.

Vi ser ut til å elske denne forargelsen og ordskiftene om alt fra de som helst vil gå helt uten tøy til de som gjerne vil dekke seg til. At vi kan diskutere enten hjemme, i skolen eller i den offentlige debatten er en god ting og en styrke for et samfunn. Men når historiekunnskap og god folkeskikk erstattes med frykt, intoleranse og selvgodhet er det på tide at vi våkner opp og skifter kurs. Å tvinge kvinner til å kle av seg i all offentlighet er ikke annet enn respektløshet og trakassering.

Dersom vi ønsker et trygt og fredfullt samfunn er vi helt nødt til å lære oss å verdsette forskjellighet, egenart og den gode konstruktive dialogen.

Telefon Ordenskontoret: 38 62 60 38 • Mobil: 908 58 838 • Postboks 794 - 4666 Kristiansand • Org.nr. 987 918 284