Den Norske Sotozen Buddhistorden

Tempelet holder stengt i dag, og vi gratulerer med dagen!

Forleden fikk jeg spørsmål om buddhister feirer 17. mai? Noen ganger er det litt vanskelig ikke å lekke adferd, men isteden svare seriøst på spørsmålet. Vi vet at det finnes kristne trossamfunn som hverken feirer 17. mai, bursdager eller bruker det norske flagget. Så til spørsmålet om buddhister markerer denne dagen. Jeg er ikke gitt noe mandat, verken av min egen orden eller de mange andre buddhister i Norge, men personlig er jeg av den oppfatning at alle som oppholder seg eller bor i Norge bør være med å feire grunnlovsdagen.

Det gjelder buddhistene også. Vi er et selvstendig, fritt og fredfullt land og mange av våre landsmenn og kvinner har bidratt til det. Vi skal være glade for at vi har frihet til å ytre oss og rett til å praktisere den religionen vi selv ønsker. Med rettigheter kommer også med plikter. Kanskje har vi en plikt til, i det minste å respektere grunnlovsdagen, så får vi heller bruke vår frihet til å markere den på vår egen måte.

Jeg går i skoletoget, og hvert år synges ett vers eller to av «Ja vi elsker» og hver gang jeg kommer til «... furet værbitt over...» blir jeg usikker på om det er over vannet eller over landet. Får ikke håpe jeg er den eneste som strever. En enslig gang i året kan vi godt gå i tog å synge ja vi elsker dette landet, som det stiger frem. Et snev av nasjonalisme på en 17. mai eller som når vi vinner OL eller VM-medaljer, gjør oss ikke til fremmedhatere eller ekstremister.

Og selv om flagget vårt har to kristne kors på rød bunn, bærer jeg det og løfter det med stolthet. Dernest spiser jeg pølser i hjemmelaget stappe. For Den norske sotozen buddhistorden ønsker jeg dere en riktig gledelig og fredfull 17. mai. broder Såzen

Telefon Ordenskontoret: 38 62 60 38 • Mobil: 908 58 838 • Postboks 794 - 4666 Kristiansand • Org.nr. 987 918 284